India

 “India az egyetlen ország a világon, ahol még csodák vannak, mert hisznek bennük az emberek” (Germanus Gyula)

shutterstock_54018451Még Európában élve sokat hallottam – olvastam Indiáról, a Hindu mitológiáról, a mesés Kelet világáról. Kedvenc gyerekkori sorozatom a 80 nap alatt a Föld körül volt Willie Fogg kalandjaival aki Kalkuttában is járt. 2011ben költöztem ki Mumbai-ba (Bombay) és szembesültem azzal hogy semmilyen leírás, elbeszélés és kép nem tudja visszaadni azt a színes-gazdag-felkavaró világot ami India. A jelen-múlt-és jövő szorosan egymásba bonyolodva van jelen.

18-20 millió lakos, az átlag éves kereset 762 dollár, ami 144e forintnak felel meg, ezzel együtt a város benne van a top 50 legdrágább városban az egész világon.

Egymás tőszomszédságában meg lehet találni a családokat akik az utcán/járdán laknak meg a luxusházakat. Rengeteg Austin Martin, Rolls Royce, Jaguár és egyéb luxuskocsi, mellette az ökör vontatta kétekerekű meg a kis kézikocsik és kordék amik ugyanolyanok mint többszáz évvel ezelőtt.

Indiában minden megtalálható egy helyen, a sivatagtól a Himaláyáig, mindenféle vallás békében megfér egymás mellett a mindennapokban, egymást követik a fesztiválok melyeken Istenségeiket ünneplik – Ganpati fesztivál Ganéshát magasztalva, Govinda fesztivál Krishna születésnapján, az élet minden mozzanatára van egy újabb történet. A Védák többezer éves tanításait itt a gyerekek estimeseként hallgatják.

Az idő megállt a világ ezen szegletében és habár a modernizálás lassan beszivárog a mindennapokba az élet itt még sokkal természetközelibb. Egészségesebb ételeket esznek, dominánsan friss zöldségekből készítve.

Az ayurvedikus gyógyászat és a természetes alapanyagokból, fűszerekből készült őrlemények egy kis varázslat és pozitív energia kíséretében minden betegségre tudnak gyógymódot, legyen az kígyómarás, szív és érrendszeri probléma vagy egyszerű C vitamin hiány.

Ha valaki bővebben szeretne olvasni Indiáról jó szívvel ajánlom Gregory David Roberts – Shantaram című könyvét mely nagyon hűen adja vissza ezt a minden szempontból egyedülálló világot.

Az ayurvedikus gyógyászat, Hindu vallás és mitológia iránt érdeklődöknek pedig ajánlom Baktai Ádám és a Bhakti Kutir programjait ahol hallhatunk a Mahábárata történeteitől kezdve a Shiatsuról, spiritualitásról és természetesen a Védák tanításairól.