Ízek és a szervezetre és dosha-ra gyakorolt hatásuk

Közzétéve: 2017 07. 31. Szerző:



Az ayurvéda alapvetően 6 ízt különböztet meg: édes, savanyú, csípős, sós, keserű, fanyar. Ahogy a betegségek diagnosztizálása a dosha-k segítségével történik, úgy kezelésükben a hat íz játszik fontos szerepet. Az ayurvéda szerint az ízek közvetlenül hatnak szervezetünk működésére. Az alapízek mindegyike két-két elemet tartamaz, emelett hűtő vagy fűtő hatással bírnak, a dosha-kat pedig erősítik vagy csökkentik:

  • édes: tej, tejtermékek nagy része, cukrok, fehér rizs, fehér liszt
  • savanyú: joghurt, sajt, citrusfélék
  • csípős: chili, gyömbér, retek, torma, mustár, hagyma
  • sós: sók, ásványi só tartalmú fűszerek
  • keserű: mandula, keserűfüvek, friss citrom héja, friss gyömbér
  • fanyar: bogyós gyümölcsök, gránátalma, kurkuma, birsalma

Az édes, keserű és fanyar ízek energiája HIDEG, míg a sós, savanyú és csípős ízek MELEG energetikájúak.

  • A sós és savanyú ízek a kaphát és pittát növelik, a vata hatást csökkentik.
  • Az édes és csípős ízek a pittát és vatát csökkentik, míg a kaphát növelik.
  • A keserű és fanyar ízek  a kaphát, pittát csökkentik és a vatát növelik.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a szervezetünknek MINDEN ÍZRE szüksége van, és igazából arra kell törekednünk, hogy a személyes test-típusunkhoz igazítsuk az ízek arányát.

Néhány példa arra hogy miben találhatóak meg az alapízek:

  • Édes : tej, tejtermékek nagy része, cukrok, fehér rizs, fehér liszt
  • Savanyú : joghurt, sajt, citrusfélék
  • Keresű : mandala, friss citrom héja, spárga, friss gyömbér
  • Csípős : chilli, gyömbér, retek, torma, mustár, hagyma
  • Sós : sók, ásványi só tartalmú fűszerek
  • Fanyar : bogyós gyümölcsök, kurkuma, gránátalma, birsalma

Az ízek szervezetre gyakorolt hatása:

  • Az édes íz táplálja a szöveteket, harmonizálja az elmét. Köptető és enyhe hashajtó, nyugtatja a nyálkahártyát.
  • A sós íz nyugtató. Mennyiségétől függően különböző hatást válthat ki: kis mennyiségben emésztés serkentő, közepes mennyiségben hashajtó, nagy mennysiégben pedig meghánytat.
  • A savanyú íz a legjobb szomjoltó. Szélhajtó és izzadás serkentő. Tonizálja a szöveteket.
  • A csípős íz élénkít, szélhajtó, izzadás serkentő és emésztés serkentő, növeli az anyagcserét.
  • A keserű íz méregtelentő és vértisztító hatású, fogyasztja a szöveteket és az elme nehézkességét is csökkenti.
  • A fanyar íz segíti a véralvadást, nyálkahártya és bőr-gyógyító hatású. Segít a hasmenés leküzdésében.

Ha érdekel a testtípusod (dosha) töltsd ki az alkat-tesztünket.

A dosha-król itt olvashatsz többet.

 

Forrás: Hémangi Dévi Dászi – Kóstolj bele az ájurvédába